Bremen'deki Sujet yayınevinden çıkan 276 sayfalık romanda, Almanya'da doğup büyüyen ve topluma uyum sağlamış bir felsefe öğretmeni olan Şaziye adlı bir Türk kökenli kadının, bir anda toplumda kabul görmediğini hissetmesi üzerine girdiği kimlik bunalımı ve bunun kökten dinciliğe kadar varan sonuçları, sürekleyici ve heyecanlı bir şekilde anlatılıyor.
Â
Köse, romanında Şaziye'nin Almanya'da doğup büyümüş ve Alman toplumuna uyum sağlamış bir kadın olmasına rağmen dışlanmışlık duygusunu yaşaması ve kendisini yabancı gibi hissetmesi üzerine geçirdiği değişimi anlattığını, kültürler arası çatışmayı aktarmaya çalıştığını söyledi.
Tizia Nilgün Köse, "Almanya'da hala Türkler ve diğer göçmenler hakkında ön yargılar var. Uyum konusunda gerek politikacılar, gerekse Alman halkı çok geç kaldı. Uyum konusunda daha yeni yeni bir şeyler yapılıyor. Uyuma 'evet' diyorum, ancak kimliğimizi kaybetmeden. Alman kimliği ve kültürü dayatması ile uyumu sağlayamazsınız. Kitabımda aynı zamanda Osmanlıların Batılı ülkeler tarafından çok değer gördüğü bir zamanı da yansıtmaya çalıştım. 1980'li yıllarda 'Türkler dışarı' diyenler, 300 yıl önce Türklere büyük hayranlıkla bakıyorlardı" dedi.
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor