BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında...

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı...

Son Haberler

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), 27 Mart Pazar günü saat 10:00’da yapılıyor. 1 milyon 692 bin 345 adayın gireceği sınav tek oturumda yapılacak ve 160 dakika sürecek. Sınavda Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek.

Kimlik kontrolleri ve salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binada en geç saat 09.00’da hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar, sınava gelirken yanlarında 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulunduracaklardır. Sınava Giriş Belgesi ÖSYM'nin internet sayfasından elde edilecek. 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi renkli olabileceği gibi siyah beyaz da olabilir. Üzerinde fotoğraf ve T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları kabul edilmeyecek. 2011-YGS Sınava Giriş Belgesi olmayan adaylar sınava alınmayacak. Bu iki belgeyi yanında bulundurmayan aday, ileri süreceği neden ne olursa olsun sınava alınmayacak. Görevlilerin kimlik belgesinden adayı tanımakta zorluk çekmeleri halinde kontrol için, adayların bir fotoğraflarını da yanlarında getirmeleri isteniyor. Fotoğrafın, son altı ay içinde adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olması gerekiyor.

ADAYLARA YASAKLANANLAR

Adayların sınava gelirken yanlarında kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, (alyans hariç) bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınava gelmeleri yasaklandı.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler. Adayların sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri gerekiyor.

SINAVA GİRİŞ BELGESİ İNTERNETTEN ELDE EDİLECEK

YGS'ye girecek adayların sınava girecekleri yerleri internetten öğrenmeleri gerekiyor. YGS adaylarına sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Her adayın, sınava gireceği yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numarası ve şifresi ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendisinin edinmesi isteniyor.

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunuyor. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgenin renkli veya siyah beyaz çıktısını sınav günü yanlarında getirecekler. Bu belgesi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacak.

SINAVA GETİRİLECEK BELGELER

Adaylar sınava; SINAVA GİRİŞ BELGESİ ve NÜFUS CÜZDANI veya PASAPORTLARI ile kabul edilecektir. Bunların dışında bir belge kesinlikle kabul edilmeyecektir. Kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya pasaportunu yanında bulundurmayan aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

SINAV SIRASINDA UYGULANACAK  KURALLAR

Adayların sınav süresince konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi gibi malzemeler istemeleri, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri, sınav düzeninin bozacak davranışlarda bulunmaları da yasaklar arasında yer alıyor. Bu yasaklara uymadığı tespit edilen adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecek ve sınavları iptal edilecek.

Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika (2 saat) ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmeleri, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav salonunda bekletilecek.

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretleyecekler. Her bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı özel olarak poşetlenecek ve sınavda adaya tek bir poşet halinde, açılmamış bir şekilde verilecek. Poşet adayın kendisi tarafından açılacak.

Adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri ve soru kitapçığı numarası bulunacak. Adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemesi gerekiyor. Kendisine daha önceden açılmış poşet verilen aday, bunun açılmamış bir poşetle değiştirilmesini salon başkanından isteyecek.

Her aday için farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı olacak.
Sınavda her aday, kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu cevap kağıdını kullanacak. Kendisine ait cevap kağıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kağıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Sınav bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ile cevap kağıdı salondaki görevliler tarafından toplanacak. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin cevap kağıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilecek.

TESTLERİN SORU SAYISI VE İÇERİĞİ YGS'de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri uygulanacak. Adaylara her bir testten 40'ar soru yöneltilecek. Türkçe testinde "Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili" 40 soru yer alacak. Sosyal Bilimler testinde, "Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular" bulunacak. Sosyal Bilimlerde Tarih'ten 17, Coğrafya'dan 14, Felsefe'den 9 soru yöneltilecek. Temel Matematik testinde adayların "matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü" ölçülecek. "Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı" soruların yer alacağı Fen Bilimleri testinde Fizik'ten 14, Kimya ve Biyoloji'den 13'er soru bulunacak.

SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı YGS'de her test için ayrı ayrı değerlendirme yapılacak. YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler. Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekiyor.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY