BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Üniversite adaylarının merakla beklediği LYS 2010 sonuçları açıklandı. Beş oturumda yapılan LYS'ye...

Üniversitelere 2 bin araştırma görevlisi alınacak. Araştırma görevlisi alımı için başvurular 6...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Son Haberler

Üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan farklı katsayı uygulaması kaldırıldı. YÖK Genel Kurulunun birinci gün oturumunda farklı katsayı uygulamasını kaldırma kararı alındı. Kararın en geç 15 Aralık'a kadar hazırlanacak ÖSYS kılavuzunda yer alacağı belirtildi. YÖK Genel Kurulunda alınan karara göre, katsayı uygulaması her aday için 0.12 olarak

belirlendi. Böylece sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayının fiilen kaldırılmış olduğu belirtiliyor.

 

Bilindiği gibi, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu.

Katsayı uygulamasıyla ilgili kararın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın görev süresinin 10 Aralık 2011 tarihinde sona ereceğine yakın bir tarihte alınması, emeklilik öncesi hayalini gerçekleştirmiş oldu biçiminde yorumlandı.

YENÄ° UYGULAMA NELER GETÄ°RÄ°YOR

YÖK’ün aldığı yeni kararla üniversiteye giriş sınavında kullanılan katsayılar eşitlendi. Bu durumda öğrenciler, alanlarına ya da okullarına bakılmaksızın üniversite girişte tek katsayı uygulamasına tabi olacaklar. Böylece öğrencilerin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayısı ile çarpılarak puanlarına eklenmiş olacak.

Eski uygulamada öğrencilerin puanları için okul türüne ve alanlarına göre farklı katsayılar söz konusuydu. Örneğin Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 500 olan bir öğrenci meslek lisesi öğrencisi ise kendi alanında 0.21 katsayısını, alan dışında 0.12 katsayısını kullanmaktaydı. Genel Lise ve Anadolu Lisesi öğrencileri de kendi alanlarında 0.15, alanları dışında 0.12 katsayısını kullanıyorlardı. Ayrıca genel lise öğrencileri fen alanından mezunsa sayısal alan tercihlerinde 0.15, diğer alanlarda 0.12 katsayısını kullanıyordu. Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri de öğretmenlik tercihlerinde 0.21, diğer alan tercihlerinde 0.15 katsayısını kullanıyordu.

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN KATSAYI UYGULAMASI

YÖK tarafından 1 Aralık 2011′de alınan karara göre, meslek lisesi öğrencileri ek katsayı almaya devam edeceklerdir. Buna göre meslek lisesi öğrencisi kendi alanında tercih yaptığında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı önce 0,12 ile çarpılacak,  daha sonra da 0,06 ek katsayı ile çarpılacak. Anadolu Öğretmen Liseleri de bir mesleğe yönelik eğitim veren okullar kapsamında olduğundan bu okulun öğrencileri de eğitim fakülteleri tercihleri için 0,06 ek katsayı uygulamasından yararlanacaklar.

Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) olarak ifade edilen kontenjanlara, daha önce olduğu gibi sadece meslek liselerinin ilgili alan mezunu  öğrencileri başvurabilecekler. MTOK tercih edecek meslek liselilerin AOBP’leri sadece 0,12′lik katsayı ile çarpılacaktır.

YÖK’ün yeni kararıyla sınavda uygulanan katsayıların tamamı 0.12 olarak eşitlenmiş oldu. Böylece sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayı uygulamasının fiilen ortadan kalktığı belirtiliyor.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÃœNÄ°VERSÄ°TE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÃœLTELERÄ°N TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÃœNÄ°VERSÄ°TEYE YERLEÅžEN Ä°LK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY