Geçirdiği rahatsızlık sonucu 29 Kasım 2011 Salı günü 80 yaşında yaşamını yitiren hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji uzmanı Prof. Dr. Server Tanilli son yolculuğuna uğurlandı. Tanilli’nin cenaze törenine dostları ve sevenleri katıldı. Katılanlar arasında eski YÖK Başkanı
Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı ve Cumhuriyet Vakfı adına gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Şair Ataol Behramoğlu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, sanatçı Tarık Akan’ın yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve Tanilli’nin çok sayıda seveni yer aldı.
Törende konuşma yapan Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de Server Tanilli ile tanışmalarının 1959 yılında üniversitede olduğunu anlattı. Tanilli’nin güleç yüzlü bir bilim adamı olduğunu kaydeden Teziç, Tanilli’nin bugün bir aydınlanma büyüğü, Türk bilim dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden biri olarak anıldığını belirtti.
Şair Ataol Behramoğlu da Tanilli’nin 2 büyük özelliğini söylemek istediğini ifade ederek, "Birincisi bilimi halka indirebilmek, ikincisi de uğradığı saldırıda sakatlanmış olmasına rağmen mücadelelerine devam etmesidir. Tanilli, sadece bilim insanı değil, aynı zamanda şairdir. Hepimizin başı sağ olsun" dedi.
SERVER TANİLLİ KİMDİR?
1980'den önce Türkiye'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu'nda "Uygarlık Tarihi" dersi veren Tanilli, 7 Nisan 1978'de silahlı saldırıya uğradı. Saldırının ardından belden aşağısı tutmaz olan Tanilli Fransa'ya gidip uzun yıllar Strazburg Üniversitesi'nde çalıştı. 2000 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı ve Cumhuriyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Server Tanilli 2006 Yılı Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.
Prof. Dr. Server Tanilli hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji dünyasında çok sayıda yazı ve yapıt kazandırmıştır. Yapıtları şunlardır:
1980 sonrasında düşün ortamını ve özellikle de gençliği etkilemiş olan "Uygarlık Tarihi(1973)", "Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş". "Uygarlık Tarihi" üniversitelerde ders kitabı olarak okutuldu.
Diğer kitapları arasında şunlar sayılabilir:
"Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?", "Yüzyılların Gerçeği ve Mirası" (6 cilt), "Candide ya da İyimserlik", "Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş", "Değişimin Diyalektiği ve Devrim", "Dünyayı Değiştiren On Yıl", "Fransız Devriminden Portreler", "Anayasalar ve Siyasal Belgeler", "Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?", "İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?", "Din ve Politika", "Voltaire ve Aydınlanma".
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor