Kalıtsal olarak kör olan bir kişi, gözlerine takılan çipler sayesinde, bir levha üzerine yazılı harfleri seçebildi ve saati görebildi. Finlandiyalı 46 yaşındaki Miikka Terho'nun retinasının arkasına yerleştirilen bir çip, hastanın kısmen görmesini sağladı. Almanya'da başka hastalarda yapılan denemelerden de olumlu sonuçlar alındı.
Çip, hastanın ek bir kamera yardımı olmadan gözleriyle nesneleri seçebilmesine olanak sağlıyor. Retinanın arkasına yerleştirilen çip göze giren ışığı elektriksel iletilere dönüştürerek gözün arkasındaki optik sinir hücrelerine aktarıyor.
Bu bilimsel çalışmanın ayrıntıları, “Proceedings of the Royal Society B” adlı dergide yayımlandı. Araştırmayı yürüten ekibin başında Tuebingen Üniversitesi'nden Profesör Eberhart Zrenner bulunmaktadır. Profesör Eberhart Zrenner'in verdiği bilgiye göre, körlük dereceleri çok ileri olan bazı hastalar yerleştirilen çipin bir etkisini görmezken, hastaların çoğu nesneleri seçebildi.
En başarılı sonuçlar, çipin, retinalarının daha gerisine yerleştirildiği üç hastada elde edildi. Finlandiyalı Miikka Terho adlı hasta, bir masanın üzerinde bulunan çatal bıçak takımını ve bir kupa fincanı ayırt edebildi. Saatin kaç olduğunu da görebilen Terho, gri rengin yedi farklı tonunu da ayırt edebildi.
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor