BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bugün; insanlık tarihinde büyük bir drama yol açan ve yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan, ilk...

Son Haberler

6 Ağustos; insanlık tarihinde büyük bir drama yol açan ve yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan, ilk atom bombasının Japonya'nın Hiroşima kentine atılışının yıldönümüdür. Amerika, 6 Ağustos 1945’te tarihin ilk atom bombasını, sanayi kenti Hiroşima’ya attı. Hiroşima'da 140 bin kişi öldü. 3 gün sonra Nagazaki’ye ikinci bomba atıldı. Burada da 70 binden fazla

insan yaşamını yitirdi. Japon İmparatoru Hirohito, ilk atom bombasının atılışından 10 gün sonra koşulsuz teslim olduğunu açıkladı. İki atom bombası sonucu, ilerleyen yıllarda yaşamını yitirenler de dahil 250 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

BU YIL HİROŞİMA’YA ATOM BOMBASI ATILIŞININ 66.YILDÖNÜMÜ

Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atılmasının 66. yılı Hiroşima kentinde Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın da katıldığı bir törenle anıldı. Hiroşima Barış Mezarlığında 6 Ağustos 2011 tarihinde düzenlen anma töreni, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasını attığı saat olan 08.15’te (TSİ 02.15) bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mezarlığa sarı çiçeklerden oluşan bir çelenk bırakan Kan, Japonya’nın Hiroşima’da yaşanan dehşetin bir daha tekrarlanmayacağına ilişkin verdiği sözü yineledi.

ATOM BOMBASI VE ABD

Atom bombalarını, ABD’nin İkinci Dünya Savaşını bitirmek amacıyla attığı ileri sürüldü. Oysa durumun böyle olmadığı konusunda yaygın bir inanış var. Pek çok tarihçi açısından Japonya zaten teslim olmak üzereydi. ABD'nin atom bombasını atmasının Japonya'yı teslim alma gibi bir amacı olduğu doğru değildir. ABD'nin amacı, hem yeni bir silah olan atom bombasını gerçek bir savaşta denemek, hem de Savaş sonrasında oluşacak yeni dünya düzeninde kendisinin tartışmasız lider olduğunu kanıtlamaktı. Bilindiği gibi Japonya ve ABD arasında Asya–Pasifik bölgesindeki anlaşmazlıklar 1920'lerde başlamış ve 7 Aralık 1941 tarihinde Japonya'nın Pearl Harbour baskını ile birlikte anlaşmazlık iki ülke arasında savaşa dönüşmüştü. ABD, atom bombalarını Japonya'nın Pearl Harbor Limanı'na yaptığı baskının intikamını almak ve İkinci Dünya Savaşı'na son vermek için kullandığını açıkladı. Japonya, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının ardından 14 Ağustos 1945′te Müttefik ülkelere teslim olduğunu açıkladı.

Hiroşima, 6 Ağustos 1945′ten sonra, bir "barış şehri" olarak yeniden inşa edildi. Bombanın yıktığı alanda, ayakta kalan ilk bina "Hiroşima Barış Anıtı" olarak seçildi. Her yıl Hiroşima'da yaşamını yitirenler için anma töreni düzenleniyor. Bombanın düştüğü yerin yakınında kurulan Barış Parkı'nda binlerce insan bir araya gelerek, bombalamada yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuyor.

Savaş sonrasında galip taraf olan Müttefikler, Nazilerin ve Japonya'nın savaş suçlarını Nürnberg ve Tokyo mahkemeleri aracılığıyla yargıladılar. Ancak  atom bombasının kullanılması başta olmak üzere ABD ve Müttefiklerin savaş suçları gerçek anlamda hiçbir zaman yargılanmadı.

ÖLÜ KIZCAĞIZ (KIZ ÇOCUĞU)

Bugüne kadar dolaşıyor dünyayı
Övünüyor gibi mi geliyor ne
Değil
Dolaşan o küçücük Japon kızcağızı da
İnsanları atom harbine karşı savaşa çağırıyorsa
Çağırabiliyorsa
Ve insanlar onun incecik sesine kulak kabartıyorsa
O bu kuvvetini
Hiroşima'da bir kağıt parçası gibi
Yanıp kül olmak pahasına kazandı.

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kağıt gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.

Nazım Hikmet

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY