Son Haberler

15 Mart 2015 Pazar günü yapılacak olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuruları başladı. Adaylar başvurularını 05 Ocak 2015 Pazartesi – 19.01.2015 Pazartesi tarihleri arasında yapabilecek. Başvurular 19 Ocak 2015 Pazartesi günü saat 23.35’da sona ercek.Yeni düzenlemeye göre bu yıl önce ÖSYM’ye sınav başvurusu yapılacak daha sonra da sınav ücreti yatırılacak. Adaylar, YGS için 50, sınavsız geçiş için 15 lira yatıracak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlandı. ÖSYS kılavuzunun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar 2015-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr  internet adresinden ulaşabilecek. Adaylar isterlerse örnek kılavuzları başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.

Adaylar YGS başvuruları ile ilgili belge ve bilgilere ÖSYM’nin şu adresinden ulaşabilirler:

https://www.osym.gov.tr/belge/1-23227/2015-osys-kilavuz-ve-basvuru-bilgileri.html

KÄ°MLER BAÅžVURABÄ°LECEK

2015-2016 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.

  • Öğrenim durumları aÅŸağıdakilerden birine uyan adaylar 2015-ÖSYS’ye (sınavsız geçiÅŸ dâhil) baÅŸvurabilirler:
  • 2014-2015 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler.
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar.
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiÅŸ olanlar.
  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar.
  • 2015-ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiÅŸ hakkından yararlanmak isteyen adaylar da 2015-ÖSYS baÅŸvurularını baÅŸvuru süresi içinde yapmak zorundadırlar.

Durumları yukarıdakilerden birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da 2015-ÖSYS’ye başvurabilirler, ancak; bu adaylar, ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler (Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.).

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri), 2015-ÖSYS’ye başvurabilirler. Bu adaylar 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

TÜRKÇE MATEMATİK (TM) PUANINDA DEĞİŞİKLİK

2015 ÖSYS sınavlarına TM öğrencileri için puanlama sisteminde değişiklik yapıldı. Geometrinin ağırlığı yüzde 2 düşürüldü, Türk dili edebiyatının ağırlığı yüzde 2 artırıldı.

Bu yılki sınavlarda Türkçe Matematik öğrencileri için daha adaletli puanlama sistemine gidildi. TM puan sisteminde matematiğin ağırlığı azaldı. Geometrinin ağırlığı yüzde 2 düşürüldü. Türk Dili Edebiyatının ağırlığı da yüzde 2 artırıldı. Bu yıl hukuk fakültesinin puan türü de TM2'den, TM3'e çevrildi. Bu puan türünü seçen öğrenciler, artık matematik yerine Edebiyat ve Coğrafya'ya ağırlık verecek. MF puanı ile bir bölüme giremeyen fenci öğrenciler, hukuku seçerek Türkçe matematikçilerin önüne geçiyorlardı. Yeni uygulamayla MF ve TM öğrencileri arasındaki dengesizlik giderilmiş oldu.

MATEMATÄ°K HALA AYIRT EDÄ°CÄ°

Hukuk puan türü TM3'e geçti. Ancak matematik hâlâ ayırt edici durumdadır. Bu fakülteyi düşünen öğrenciler yine matematiğe ağırlık vererek, Türk Dili Edebiyatı'nı da içerecek şekilde ders çalışma programı hazırlamalılar.

YGS’DE YÜKSEK PUAN ALMAK ÖNEMLİ

YGS'nin önemli olmadığı gibi bir algı var. Ancak bu sınavın etkisinin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Üniversiteye girişte YGS'nin yüzde 40'a varan katkısı söz konusudur.

Bu noktada çapraz testler oldukça önemli. Yani, sayısal hedefi olan bir aday sözel soruları, sözel hedefi olan bir aday ise sayısal soruları kaçırmamalı. Çünkü bir net bile binlerce kişinin önüne geçmeyi sağlamaktadır.

HANGÄ° ADAYLAR NEREYE BAÅžVURACAK

Bir ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacak. Okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü tarafından bir başvuru merkezine yönlendirilecek. Mezunlar ve açık lise öğrencilerinden ise MEB e-okul sisteminde veya ÖSYM aday işlemleri isteminde eğitim bilgisi doğru olarak bulunan ve ÖSYM sisteminde geçerli fotoğrafı olan adaylar başvurularını isterlerse internetten ya da başvuru merkezinden yapabilecek. Ancak bu eğitim bilgileri sistemde olmayan veya güncelleme gereken ya da geçerli fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını sınav koordinatörlükleri veya başvuru merkezlerinden yapacak.

BAŞVURU MERKEZLERİ RESMİ GÜN VE SAATLERDE AÇIK OLACAK

Başvuruların merkez tarafından yapacak adayların, başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alınacak. Adayların başvuru merkezine şahsen gitmesi, son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan ve e-okulda bilgisi bulunmayan adayların da başvuru formundaki eğitim bilgilerinin kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında, eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş aday başvuru formu, üzerinde soğuk damga basılı, güncel bir fotoğraf ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport olması gerekiyor.

Aday İşlemleri Sisteminde engel veya sağlık bilgisi yer almayan ya da engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu veya Engel Bilgi Formlarının yanlarında olması zorunlu olacak.

MEB e-okul sisteminde ve Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayan, bilgilerinde değişiklik olan adaylar, başvuru merkezlerine giderken bu belgelere ek olarak eğitim bilgilerini gösterir belgelerinin resmi onaylı bir örneğini de yanlarında bulunduracak.

Adayların, işlemleri tamamlandıktan sonra Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgedeki, fotoğraflarının uygun çekilmiş ve diğer bilgilerinin doğru olarak sisteme işlenmiş olduğunu kontrol etmesi ve imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri vermesi önem arz ediyor. Adayların, bu belgeyi saklaması ve onay kodunun görevli tarafından sisteme kaydedildiğinden emin olması gerekiyor. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ya da sınavsız geçiş başvuru ücreti yatırılamayacağından sorumluluk adaya ait olacak. Başvuru işlemini yaptıktan sonra adayların başvuru ücretini süresi içinde yatırması gerekiyor.

Ä°NTERNETTEN BAÅžVURULAR

ÖSYS'ye internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, "2015-ÖSYS Bireysel Başvuru" alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracak.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 19 Ocak saat 23.59'da sona erecek. Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında "Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir" açıklamasının mutlaka görülmesi ve ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekiyor.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru hakkı olmayan adaylardan, başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi gibi nedenlerle yurtdışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) bir başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar posta ile başvuru yapabilecek.

BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN SON GÜN 20 OCAK SALI

Başvuru ücreti ödeme işlemleri 20 Ocakta, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "Ödemeler" alanından kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59'da sona erecek. Süresi içerisinde başvurusunu yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların, başvuruları tamamlanmamış sayılacak.

GEÇERLİ FOTOĞRAF İÇİN SÜRE 50 AYA ÇIKARILDI

Başvuru için adayların ÖSYM'nin sisteminde, geçerli fotoğrafının bulunması gerekiyor. Geçen yıl fotoğrafların geçerli kabul edilmesi için en son 30 ay içerisinde çekilmiş olması gerekirken bu yıl bu süre 50 aya çıkarıldı. Buna göre, ÖSYM aday işlemleri sisteminde son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş geçerli fotoğrafı bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecek.

E-OKUL SİSTEMİNDEN EĞİTİM BİLGİLERİ YANSITILACAK

Adayların, sistemde eğitim bilgisinin de bulunması gerekiyor. Eğitim bilgisi bulunan adaylar da başvurularını internetten yapabilecek. ÖSYM sisteminde eğitim bilgileri olmayan adaylardan 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki, "Profilim" sekmesinden eğitim bilgilerini "E-Okul'dan Güncelle" butonuna tıklayarak, varsa E-Okul'da kayıtlı ortaöğretim eğitim bilgilerini ÖSYM sistemine yansıtabilecek.

MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bilgileri, ÖSYS başvuru ekranına yansıtılacak. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak. MEB e-okuldaki bilgilerin güncellenme işleminin, başvuru süresinden sonra tamamlanacağı durumlarda bu adaylar, mevcut bilgileriyle ÖSYS'ye başvuru yapabilecek. Adayların MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve LYS öncesi Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması gerekiyor. MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından Haziran ayının son haftası içinde son kez diploma notlarıyla birlikte Aday İşlemleri Sistemi'ne aktarılacak. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile konservatuvarlarda ve yurtdışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışında olacak.

Açık lise öğrencileri, ÖSYM sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan veya bilgisinde değişiklik olan adaylar, başvurularını sınav koordinatörlüklerinden veya başvuru merkezlerinin birinden yapacak.

ESKÄ° MEZUNLARIN BÄ°LGÄ°LERÄ° DÃœZENLENDÄ°

2008 öncesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olup MEB e-okulda eğitim bilgisi bulunmayan adaylardan, Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgisi bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul sistemine uyumlu olabilmesi amacıyla kılavuzda yer alan "Alan/Dal Dönüşüm Tablosu" doğrultusunda yeniden düzenlenerek başvuru ekranına yansıtıldı. Adayların bu tabloyu dikkatlice incelemeleri ve varsa düzeltmeleri, başvuru süresi içinde sınav koordinatörlüklerinde veya başvuru merkezlerinden yaptırmaları gerekiyor.

2008 öncesi mezun durumdaki adaylardan Aday İşlemleri Sistemi'nde dal bilgisi bulunmayanlar da mezuniyet belgeleri ve "Alan/Dal Dönüşüm Tablosu" doğrultusunda bu bilgilerinin başvuru süresi içinde sisteme kaydını sağlayabilecek.

2007 ve öncesinde bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgisi yer almayanlar, bu alanları mezuniyet belgelerindeki eğitim bilgilerini Alan/Dal Dönüşüm Tablosu'na uygun olarak belirleyerek dolduracak.

Başvuru merkezlerinde eğitim bilgisi ile ilgili tüm değişiklikler onaylı resmi belge ile yapılacak. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamayacak.

YGS SINAV MERKEZÄ° TERCÄ°HLERÄ°

Sınav merkezi tercihinin de, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde yer alan merkez, sınav merkezi tercihi olarak yazılacak. Bunun dışında bir tercihte bulunulamayacak. Adaylar, başvuru süresince ais.osym.gov.tr adresinden tercih ettikleri sınav merkezlerinde değişiklik yapabilecek. Mesleki açık lise mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacak.

YGS ve LYS SINAV TARÄ°HLERÄ°

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen sınav takvimine göre; Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 15 Mart 2015 Pazar günü tek oturumda yapılacak.

Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2015-LYS4 13 Haziran 2015 Cumartesi günü, Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) 2015-LYS1 ve Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) 2015-LYS5 14 Haziran 2015 Pazar günü, Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) 2015-LYS2 20 Haziran 2015 Cumartesi günü, Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) 2015-LYS3 de 21 Haziran 2015 Pazar günü yapılacaktır.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÃœNÄ°VERSÄ°TE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÃœLTELERÄ°N TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÃœNÄ°VERSÄ°TEYE YERLEÅžEN Ä°LK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY