BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında...

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Lisans düzeyinde sadece A grubu ve öğretmenlik kadrolarına yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı...

Son Haberler

2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. YGS sonuçlarına göre, Konya Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi'nden Abdullah Coşkun ve Osmaniye TOBB Fen Lisesi'ndenSümeyye Nur Satin tüm puan türlerinde 500 tam puan olarak birinci oldu. Ankara Fen Lisesi'nden Fırat Özçelik YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde; İstanbul Kabataş Lisesi'nden Serdar Akkol da YGS-3, YGS-4,

YGS-5 puan türlerinde ikinci oldu. Özel Nilüfer Fen Lisesi'ndenFatih Furkan Yılmaz YGS-1, YGS-2, YGS-4'de üçüncü olurken, Ankara Fen Lisesi'nden Fırat Özçelik YGS-3 ve YGS-5'te üçüncü; Amasya Macit Zeren Fen Lisesi'nden Melikşah Safa Üçok da YGS-6 puan türünde üçüncü oldu.

EN BAŞARILI İLLER
Tüm puan türlerine göre, en başarılı iller Burdur, Ankara ve Karabük oldu. Geçen yıl, tüm puanlarda en başarılı il Yalova olmuştu. En az başarısız illerse Van, Hakkari ve Şırnak oldu.

2012 YGS’ye 1 milyon 895 bin 476 aday başvurdu, bu adaylardan 57 bin 742'si sınava girmedi. Sınavı geçerli sayılan aday sayısı 1 milyon 837 bin 344 olarak belirlenirken, 50 bin 805 adayın ise puanları 0,5'ten küçük olduğu için hesaplanmadı.

SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ BİRİNCİ SIRADA

Okul türüne göre başarı sıralamasında Sosyal Bilimler Lisesi ve Askeri Lise birinci sırada yer aldı. Bu liseleri Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Özel Fen Lisesi, Öğretmen Liseleri izledi. Akşam liseleri başarı sıralamasında son sırada yer alırken, bu lise türünü Endüstri Meslek Lisesi, Ticaret Meslek Lisesi, Özel Akşam Lisesi takip etti. 2011 YGS’de de Sosyal Bilimler Lisesi en başarılı okul türleri sıralamasında birinci sırada yer almıştı. Askeri Lise ve Polis Koleji ise geçen sene yapılan YGS'de ilk sıralarda bulunuyordu.

MATEMATİK SORULARININ TAMAMINI DOĞRU YANITLAYANLARIN SAYISINDA ARTIŞ

2012 YGS’de Türkçe testinde 40 sorunun tamamını doğru yanıtlayan 929, Sosyal Bilimler testinde 40 sorunun tamamını doğru yanıtlayan 56, Temel Matematik testinde 40 sorunun tamamını yanıtlayan bin 316, Fen Bilimler testinde 40 sorunun tamamını doğru yanıtlayan 437 aday çıktı. Geçen yıl testleri doğru yanıtlayan Türkçe'den bin 392, Sosyal Bilimler'den 5, Temel Matematik'ten bin 805, Fen Bilimleri'nden ise 407 aday çıkmıştı.

Bu arada 2012 YGS’de 1 milyon 837 bin öğrenciden 1.2 milyon adayın Fen Bilimleri’nde, 870 bin adayın Matematik’te, 254 bin adayın Sosyal Bilimler’de ve 54 bin adayın da dört alanda birden sıfır puan alması dikkat çekici bir sonuç olarak ortaya çıkmıştır. Öte yandan sınavda 50 bin 805 adayın  puanları 0,5'ten küçük olduğu için hesaplanmadı.

ADAYLAR CAVAP KAĞITLARINI VE SORU KİTAPÇIKLARINI İNCELEYEBİLİR

Adaylar sınavda kendi cevap kağıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara da https://skgs.osym.gov.tr internet adresinden TC kimlik numaraları ile erişebileceklerdir. Adaylar, sisteme giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebileceklerdir. Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. ÖSYM tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada  “Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.”  İfadesine yer verilmiştir.

LYS BAŞVURULARI 24-30 NİSAN 2012 TARİHLERİ ARASINA YAPILACAK

YGS puanlarından en az biri 180 ve üstü olan adaylar  Lisans Yerleştirme  Sınavına başvurmaya hak kazanmıştır. Bu adaylar 24 - 30 Nisan 2012 tarihleri arasında LYS’lere başvurabileceklerdir.

LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYS sistemi ile ilgili tüm  ilke ve kuralları kapsamaktadır.

LYS başvuruları bireysel olarak internet aracılığı ile yapılabileceği gibi 2 lira hizmet ücreti ödenerek Başvuru Merkezi aracılığı ile de yapılabilecek. LYS'lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS'den hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecek. Adayların en az 2 LYS'ye katılmaları öneriliyor.

BAŞVURULAR İNTERNETTEN VEYA BAŞVURU MERKEZLERİNDEN Adayların LYS'ye başvurmadan önce girecekleri LYS'lere karar vermeleri, LYS ücretlerini ÖSYS kılavuzunda belirtilen bankalardan birine yatırmaları, hangi ilde sınava girmek istediklerine karar vermeleri, internet veya başvuru merkezi aracılığı ile başvurularını yapmaları gerekiyor.

LYS'ler 81 il merkezinde ve Lefkoşa'da yapılacak. Adaylar girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecek. Her aday 2 sınav merkezi tercihi yapabilecek.

İnternet konusunda deneyimli olmayan adayların başvuru merkezi aracılığı ile LYS'lere başvurmaları kendileri için iyi olacak. İnternet aracılığıyla başvuru yapan adayların ''Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir'' uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY