Genel Haberler

Hemen her insan için stres önemlidir. Özellikle yaşamlarının uzun süreli kesitinde yoğun stres yaşayanlar için daha da önemlidir. Bu insanlar için stresin etkilerini azaltmak ve stresi yenmek için çok büyük çaba harcarlar. Bu çabalar bilinçli olmadığında oldukça yorucu sonuçlara yol açar.  Bu durumda stresle mücadele etme konusunda uzmanların önerilerini dikkate almak yaşamsal önemdedir. Stres sorunuyla baş etmenin yolları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Stres yüzünden yemek yemekten kaçının. Stresli olduğunuz zaman beyin daha fazla kalori ister. Kortizol hormonu salgılanması arttığından, strese bağlı yeme, bel çevresinin yağlanmasına neden olur.
  2. Beyaz un ve rafine şeker içeren işlenmiş gıdalardan kaçınarak stres ile savaşın. Bu gıdalar, insülin ve stres hormonu seviyelerini aniden yükseltirler. Bunların yerine stresi yenecek şu gıdaları tüketilmelidir: Tam tahıllılar enerji salınım sürekliliğini sağlar. Günde bir ölçek yulaf tüketin.
  3. Omega 3 yağı bakımından zengin balıklar, stres hormonunun dalgalanmalarını önler. Haftada 2 kez somon benzeri bir balık yiyin.
  4. Antep fıstığı kan basıncını düşürdüğü kanıtlanmış bitki sterolleri ve kan damarlarını rahatlatan magnezyum içerir.
  5. Akıllı yemek yemeye alışın. Gün içerisinde birçok kez, özellikle yemeklerden önce, gerçekten aç mısınız yoksa stres atmak için mi yiyorsunuz, belirleyin. Stres seviyenize ve açlık düzeyinize not verin, ne hissettiğinizi belirleyin. Kendinize sorun: Şu anda kaloriye ihtiyacım var mı? Yoksa üzgün, yalnız, sıkılmış veya stresli mi hissediyorum? Bu ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim?
  6. Duygularınızı açlıktan ayırarak, iştahınızı ve stres seviyenizi daha iyi kontrol edebilirsiniz. B ve C vitaminleri: Araştırmalar stres zamanlarında ya da sonrasındaki birkaç günde 1000 mg C ve 50 mg B vitamini almanın ruh halini düzenlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
  7. Egzersiz yapmak, stres süresince bloke hale gelen mutluluk hormonları serotonin ve dopaminin salgılanmasına yardımcı olur. Örneğin merdiven çıkmak harika bir egzersizdir. Araştırmalar günde 7 dakika merdiven çıkmanın kalp krizi riskini üçte iki oranında düşürdüğünü gösteriyor.
  8. Üzerinizde stres yaratan durumları belirleyin. Bu durumu değiştirebiliyor musunuz? Eğer yapamıyorsanız, verdiğiniz tepkiyi kontrol etmeye odaklanın.
  9. Geçmişteki sorunları tekrar tartışmaktan ve gelecek için plan-proje yapmaktan kaçının. Zamanlar arası bu yolculuk beyni stresli bir hale sokar.
  10. Stresli durumlar kendinize duyduğunuz güveni azaltabilir. Belki de kendinizi mahcup hissetmenize ya da utanç duymanıza yol açabilir. Kendinize düşüncelerin sadece düşünce olduğunu, gerçek olmadığını hatırlatın.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZÄ° SÄ°STEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÃœNÄ°VERSÄ°TE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÃœLTELERÄ°N TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÃœNÄ°VERSÄ°TEYE YERLEÅžEN Ä°LK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY