Üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan farklı katsayı uygulaması 1 Aralık 2011 tarihli YÖK Genel Kurul toplantısında kaldırıldı. YÖK Genel Kurulunun birinci gün oturumunda farklı katsayı uygulamasını kaldırma kararı alınmış ve bu karar 2012 ÖSYS kılavuzunda yayımlanmıştı. YÖK Genel Kurulunda alınan karara göre, katsayı uygulaması her aday için 0,12 olarak belirlendi.
Böylece sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayının fiilen kaldırılmış olduğu belirtiliyor.
Bilindiği gibi, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu.
YENİ UYGULAMA NELER GETİRİYOR
YÖK’ün aldığı yeni kararla üniversiteye giriş sınavında kullanılan katsayılar eşitlendi. Bu durumda öğrenciler, alanlarına ya da okullarına bakılmaksızın üniversiteye girişte tek katsayı uygulamasına tabi olacaklar. Böylece öğrencilerin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı 0,12 katsayısı ile çarpılarak puanlarına eklenmiş olacak.
Eski uygulamada öğrencilerin puanları için okul türüne ve alanlarına göre farklı katsayılar söz konusuydu. Örneğin Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) 500 olan bir öğrenci meslek lisesi öğrencisi ise kendi alanında 0,21 katsayısını, alan dışında 0,12 katsayısını kullanmaktaydı. Genel Lise ve Anadolu Lisesi öğrencileri de kendi alanlarında 0,15, alanları dışında 0,12 katsayısını kullanıyorlardı. Ayrıca genel lise öğrencileri fen alanından mezunsa sayısal alan tercihlerinde 0,15, diğer alanlarda 0,12 katsayısını kullanıyordu. Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri de öğretmenlik tercihlerinde 0,21, diğer alan tercihlerinde 0,15 katsayısını kullanıyordu.
MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN KATSAYI UYGULAMASI
YÖK tarafından 1 Aralık 2011′de alınan karara göre, meslek lisesi öğrencileri ek katsayı almaya devam edeceklerdir. Buna göre meslek lisesi öğrencisi kendi alanında tercih yaptığında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı önce 0,12 ile çarpılacak, daha sonra da 0,06 ek katsayı ile çarpılacak. Anadolu Öğretmen Liseleri de bir mesleğe yönelik eğitim veren okullar kapsamında olduğundan bu okulun öğrencileri de eğitim fakülteleri tercihleri için 0,06 ek katsayı uygulamasından yararlanacaklar.
Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları (MTOK) olarak ifade edilen kontenjanlara, daha önce olduğu gibi sadece meslek liselerinin ilgili alan mezunu öğrencileri başvurabilecekler. MTOK tercih edecek meslek liselilerin AOBP’leri sadece 0,12′lik katsayı ile çarpılacaktır.
BİR ÖNCEKİ YIL YERLEŞEN ADAYLARDA KATSAYI UYGULAMASI
Üniversiteye giriş sınavının uygulandığı yıldan bir önceki yılın ÖSYS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına (açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programları hariç) yerleştirilen adaylar, bir sonraki yılın ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanına uygulanacak katsayılar yarıya düşürülür. Sınavsız Geçiş ile bir önceki yıl ÖSYS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır.
Sınavın uygulandığı yıldan bir önceki öğretim yılında ortaöğretim kurumlarından mezun olamadıkları için yerleştirildikleri yükseköğretim programlarına kayıtlarını yaptıramayan adaylar, durumlarını bir dilekçe ile ÖSYM’ye bildirdikleri takdirde yerleştirilmemiş adaylar gibi işlem görmektedirler.
YÖK’ün yeni kararıyla puanların hesaplanmasında uygulanan katsayıların tamamı sayısal, sözel vb. ayrımı söz konusu olmadan her aday için 0,12 olarak eşitlenmiş oldu. Böylece sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayı uygulamasının fiilen ortadan kalktığı belirtiliyor.
ÖNEMLİ UYARI: ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME PUANININ HESAPLANMA BİÇİMİ DEĞİŞTİ. GÜNCEL BİLGİLERE BU HABERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ.
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor