2014 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Adaylar kaç puan aldıklarını https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrendiler. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sırada tercih ve kayıt süreci var.
Tercih işlemleri 7-17 Temmuz 2014 tarihlerinde yapılacak. Tercihlerle ilgili duyuru ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanacak. Adaylar tercihlerini yaparken ÖSYM’nin https://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik sitesinden yararlanabilecek. ÖSYS 2014 kılavuzunu, haberin altında yer alan bağlantıdan PDF formatında indirip inceleyebilirsiniz. Tercih yapılırken 2014-ÖSYS kılavuzunda yer alan kuralların dikkate alınması gerekmektedir.
TERCİH SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK DURUMLAR
Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi İnternet’le ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır.
Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler ÖSYM merkezinde kesinlikle işleme alınmamaktadır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.
Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.
2014-ÖSYS kılavuzunda tercihlerle ilgili ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.
KONTENJANLARDA YÜZDE 10 ARTIŞ
Üniversite kontenjanları ise geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttırılarak 1 milyon 6 bin 321 olarak belirlendi. ÖSYM tarafından yayınlanan LYS sayısal bilgilerine göre, bir ortaöğretim kurumu son sınıf düzeyinde olan 489 bin 280, bir ortaöğretim kurumu mezunu olan ise 300 bin 205, yükseköğretim programı öğrenicisi 115 bin 595, yükseköğretim programı mezunu 32 bin 74, yükseköğretimden kaydı silinen 9 bin 98 aday başvurdu.
Bu yıl öğrenciler için üniversitelerde ayrılan kontenjan sayısı yaklaşık yüzde 10 artırıldı. Bu yıl üniversitelerde öğrenciler için 1 milyon 6 bin 321 kontenjan ayrıldı. Geçen yıl bu sayı 908 bin 232 idi. Bunun 500 bin 797’sini ön lisans, 479 bin 850’sini lisans, 25 bin 674’ünü ise özel yetenek bölümleri oluşturuyor.
Devlet üniversitelerinin 847 bin 225, vakıf üniversitelerinin 137 bin 978, KKTC üniversitelerinin 19 bin 1, yurt dışındaki ve diğer üniversitelerin 2 bin 117 kontenjanı bulunuyor.
Yükseköğretimde, en çok kontenjanı 161 bin 557 ile Anadolu Üniversitesi aldı. Bunu sırasıyla 35 bin 301 ile İstanbul Üniversitesi, 28 bin 48 ile Atatürk Üniversitesi, 19 bin 127 ile Selçuk Üniversitesi, 16 bin 865 ile Süleyman Demirel Üniversitesi, 16 bin 570 ile Kocaeli Üniversitesi, 15 bin 707 ile Sakarya Üniversitesi, 14 bin 786 ile Akdeniz Üniversitesi, 14 bin 247 ile Dumlupınar Üniversitesi, 13 bin 525 il Celal Bayar Üniversitesi aldı.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI 1-5 EYLÜL’DE
2014-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 1-5 Eylül 2014 tarihlerinde ilgili üniversiteler tarafından yapılacak. ÖSYS yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
KAYIT İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK
2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir
KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER
1. Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
2. Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
3. 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
4. Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
5. Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından https://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi merkezi açık öğretim programlarını kazanan adayların, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
KAYITLA İLGİLİ ÖNEMLİ NOTLAR
1. Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.
2. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.
3. Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.
4. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
5. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.
6. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.
2014-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacaktır.
Ancak, bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi halinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebileceklerdir.
ÖSYM'DEN YENİ AÇIKLAMA-10 TEMMUZ 2014
ÖSYM tarafından 10 Temmuz 2014 tarihinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:
"2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan Tercih Yapan/Tercih Yapacak Adayların Dikkatine
7 Temmuz 2014 tarihinde başlayan 2014-ÖSYS tercih işlemleri, 17 Temmuz 2014 tarihinde sona erecektir. 7 Temmuz 2014 tarihinde ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanan 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda aşağıdaki değişiklikler/düzeltmeler/eklemeler yapılmıştır:
1) Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin talebi üzerine; 154. koşula, 11074 tür kodlu "Askeri Lise" eklenmiştir. Bu okul türünden mezun olanlar/olacaklar 104610037 ve 104610046 kodlu Askeri Tıp Fakültesi programlarını tercih edebileceklerdir.
2) Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) talebi üzerine; TÜBİTAK tarafından Temel Fen ve Sosyal Bilimler alanında verilecek burslara ilişkin duyuru metnine kılavuzda yer verilmiştir.
Kılavuz yeni haliyle ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr internet adresinden yayımlanmıştır. Bu değişiklikler nedeniyle tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar, tercih süresi içinde tercihlerini değiştirebileceklerdir. Adayların tercihlerini yaparken, Kılavuzda yapılan düzenlemelere ve değişikliklere dikkat etmeleri gerekmektedir. "
ÖSYM'DEN YENİ AÇIKLAMA-14 TEMMUZ 2014
ÖSYM tarafından 14 Temmuz 2014 tarihinde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:
"2014-ÖSYS: Tercih İşlemlerinin Tamamlanması, Tercih Bilgilerinin Kontrolü, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan Tercih Yapan/Tercih Yapacak Adayların Dikkatine
7 Temmuz 2014 tarihinde başlayan 2014-ÖSYS tercih işlemleri, 17 Temmuz 2014 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. Adayların olumsuz durumlar ile karşılaşmamaları için, tercih yapacakları üniversite ve bölümlere karar verip bir an önce tercihlerini tamamlamaları önerilmektedir. Tercih süresi uzatılmayacaktır.
Adaylar tercihlerini, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.
Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda “2014-ÖSYS Tercihleriniz “………..” tarihinde başarı ile ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini görmeleri gerekmektedir. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalıdır.
Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisindehttps://ais.osym.gov.trİnternet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir.
2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda; 106110415 kodlu Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 701 koşulu getirilmiştir.
Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki TC kimlik numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifresini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. TC kimlik numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerde adayın kendisi sorumlu olacaktır. "
ÖSYS YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU-14 TEMMUZ 2014
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor