BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Üniversite adaylarının merakla beklediği LYS 2010 sonuçları açıklandı. Beş oturumda yapılan LYS'ye...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Üniversite adayları, sınav sonuçlarını...

Son Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı, bir milyon lise son sınıf öğrencisini yakından ilgilendiren ve geçen yıl yürürlüğe koyduğu kararın bu yıl da uygulanacağını açıkladı. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin 25 günlük özürlü devamsızlık için rapor zorunluluğu kaldırıldı. Rapor yerine velinin yazılı başvurusu yeterli hale getirildi.

Halen 20 gün 'özürsüz', 25 gün de rapor alarak 'özürlü' devamsızlık yapabilen lise öğrencileri artık 25 günlük özürlü devamsızlıkları için de rapor almak zorunda olmayacak. Sadece lise son sınıf öğrencilerine verilen bu imkanla, öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak

başvurması halinde beyan edeceği süre de özürlü devamsızlıktan sayılacak. Ancak genelgeye göre özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi 45 günü yine geçemeyecek.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla 'Özürlü Devamsızlık' konulu bir genelge yayınlandı. Genelgede, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin özürlü devamsızlıkları ile ilgili yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında tereddüde düşüldüğü yönünde bakanlığa bilgiler ulaştığı belirtildi. Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği 40. maddesi, 2. fıkrasındaki "Ders yılı içinde toplam 20 gün okula özürsüz olarak devam etmeyen öğrenciler, notları ne olursa olsun başarısız sayılır." şeklindeki b bendi ile "Özürlü ve özürsüz devamsızlıklar ile okul yönetimince verilen izinlerin toplamı 45 günü aşamaz. Kaza, ölüm, doğal afet, yangın, gözaltına alınma, tutuklanma ve uzun süreli tedaviyi gerektiren hastalık nedeniyle yapılan devamsızlıkların özürlü devamsızlıktan sayılabilmesi için özrün, resmi kurumdan alınacak belge veya resmi/özel sağlık kurum veya kuruluşlarınca düzenlenecek raporla belgelendirilmesi ve özrü takip eden 5 iş günü içinde okul yönetimine bildirilmesi gerekir. Zorunluluk hallerinde özrün bildirim süresi okul yönetimince uzatılabilir." biçimindeki hüküm hatırlatıldı.
Genelgede, şöyle denildi: "Sınav stresinin azaltılması, derslere motivasyonlarının sağlanması ve sınavlara psikolojik olarak daha rahat girmeleri amacıyla bu öğretim yılına mahsus olmak üzere, ilgili yönetmelikte belirtilen 45 günlük süreyi aşmamak kaydıyla, öğrenci velisinin okul müdürlüğüne yazılı olarak başvurması halinde beyan edeceği süre de özürlü devamsızlık olarak değerlendirilecek. Veli dilekçesinin özür belgesi gibi işlem görmesi, öğrenci ve velilere moral kazandıracaktır."

MEB yetkilileri, öğrencilerin "sahte" gerekçelerle rapor almalarının önlenmesi amacıyla böyle bir uygulamaya gidildiğini belirterek, velilerinin yazılı başvurmaları kaydıyla öğrencilere toplam 25 güne kadar izin verilebileceğini, bu sürenin "özürlü izin" olarak sayılacağını ifade ettiler. Öğrencilerin özürsüz olarak 20 gün okula devam etmeme hakkı bulunduğunu anımsatan yetkililer,  "özürlü" ve "özürsüz" devamsızlıkların toplam 45 günü geçmeyeceğine işaret ettiler.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY