BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Her eğitim öğretim yılının sonu yaklaştıkça aileler, çocularının yaz tatilini nasıl...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Üniversite adayları, sınav sonuçlarını...

YURTKUR 2012-2013 öğretim yılında kurum yurtlarında barınmak, burs, öğrenim ve katkı kredisi almak...

Yurt dışında görevlendirilecek öğretmenlerin sınavı Ankara ve İstanbul olmak üzere iki ilde 29...

Son Haberler

2012-2013 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 3-7 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

ÖSYM web sayfasında yer alan bilgilere göre, tercih yapma hakkı olan 1 milyon 92 bin 816 lise ve 694 bin 766 meslek liseli toplam 1 milyon 787 bin 582 adaydan, 1 milyon 132 bin 839'u tercih yaptı. Tercih yapan adayların 703 bin 251'i lise, 429 bin 588'i ise meslek lisesi mezunu oldu. Örgün yükseköğretim programlarından lisans düzeyinde, devlet üniversitelerine 301 bin 751, vakıf üniversitelerine 49 bin 396, KKTC üniversitelerine 5 bin 324, diğer ülkelerdeki üniversitelere 871 olmak üzere toplam 357 bin 342 aday yerleşti. Devlet üniversitelerinde 26 bin 485, vakıf üniversitelerinde 11 bin 579, KKTC üniversitelerinde 9 bin 487, diğer ülkelerdeki üniversitelerde 851 kontenjan boş kaldı. Ön lisans programlarına göre devlet üniversitelerine 259 bin 427, vakıf üniversitelerine 24 bin 422, KKTC üniversitelerine 474, diğer ülkelerdeki üniversitelere 32 aday yerleşti.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI 3-7 EYLÜL’DE

2012-2013 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 3-7 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir.

KAYIT IÇIN GEREKLI BELGELER

  1. Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
  2. Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
  3. 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
  4. Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
  5. Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından https://kamu.turkiye.gov.tr Internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi merkezi açık öğretim programlarını kazanan adayların, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçları adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.

KAYITLA ILGILI ÖNEMLI NOTLAR

  1. Adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.
  2. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir.
  3. Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.
  4. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.
  5. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.
  6. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

2012-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda bu adayların kayıtları yapılacaktır.

Ancak, bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek, tecil sürelerinin sona ermesi halinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adayların kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitime devam edebileceklerdir.

ÖZEL YETENEK GEREKTİREN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA ÖĞRENCİ ALIMI NASIL OLACAKTIR?

Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumlarınca yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.

Özel yetenek sınavı gerektiren programlar Tablo 5'te yer almaktadır. Tablo 5'te yer alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için 2012-YGS'ye girmiş ve 2012-YGS puanlarının herhangi birinden en az 140 puan almış olmak gereklidir.

Bu programlardan her birine, puan türünde sınırlandırma yapılmadan ve en az kaç puan almış olan adayların başvurabileceklerine başvuru öncesinde sınavı yapacak ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilerek, bu karar basın yayın organlarıyla adaylara duyurulacaktır. Bu tablodaki yükseköğretim programları için özel yetenek sınavları Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilke ve kurallar doğrultusunda, bu programların bağlı olduğu yükseköğretim kurumları tarafından yapılacaktır. Başvuru şartları ilgili kurumlar tarafından başvuru için gazetelere ve diğer yayın organlarına verilecek ilanlarda yer alacaktır. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığının hesaplamaya ilişkin belirlediği karar bu kılavuzun son sayfasında yer almaktadır.

Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlardan Tablo 4'teki eş değer lisans programlarına yatay geçiş yoluyla geçmek isteyen adayların ilgili puan türünde 180 veya daha fazla puan almış olmaları zorunludur.

Yurt dışı ve KKTC'deki üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlarında öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmaları mümkün değildir.

Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilirler.

Devlet Konservatuvarlarının/konservatuvarların lise devresi mezunları merkezî sınava girmeden özel yetenek sınavı sonucu ile Konservatuvarların lisans devresine Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yerleştirileceklerdir.

Bu adayların yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir.

Güzel Sanatlar Fakültelerinin Resim ve Heykel bölümlerinde okumak isteyenlerin, üstün yeteneklerinin saptanması için ilgili yükseköğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekmektedir. Bu adayların değerlendirme ve seçme işlemleri

Yükseköğretim Kurulunun 27.11.1985 tarihli kararı uyarınca ilgili rektörlüklerin oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılacaktır.

YURT, BURS, KREDİ BAŞVURULARI

2012-2013 öğretim yılında ilk defa bir yükseköğretim alanına yerleşenler için yurt, burs ve kredi başvuru tarihleri belli oldu. YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak imzasıyla yapılan yazılı açıklamaya göre, 2012-2013 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı sonucunda yurt içinde ilk defa herhangi bir yüksek öğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinden yurtlarda barınmak, burs, öğrenim ve katkı kredisi almak isteyenler 26 Ağustos 2012 akşamına kadar kurumun ''www.kyk.gov.tr'' adresinden başvuru yapabilecek.

Aynı dönemde ilk defa master, şubatta girenler dahil doktora, özel yetenek ve dikey geçiş yapan öğrencilerin barınma, burs ve kredi başvuruları 17 Eylül ile 7 Ekim arasında alınacak.

İlk defa yurt dışında bir yüksek öğretim kurumuna girmeye hak kazananlar öğrenim kredisi ve burs için 26 Ağustos akşamına kadar, ilk defa master, doktora ve DGS ile yükseköğretim programlarına girenler de burs ve öğrenim kredisi için 17 Eylül-7 Ekim arasında kurumun internet sitesinden başvuru yapacak. Master, doktora ve DGS ile yükseköğretim programına girenlerden sadece KKTC Lefke Üniversitesi öğrencileri yurt başvurusunda bulunabilecek.

YURT KAYITLARI 3-14 EYLÜL’DE

Yurtlarda asil listeden barınmaya hak kazanan öğrencilerin kayıtları 3 Eylül-14 Eylül arasında yapılacak. Yurtlar 10 Eylül 2012 tarihinde hizmete açılacak.

 

YURT KAYITLARINDA İSTENEN BELGELER İÇİN TIKLAYIN

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY