Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında belirttiğim tercihte yükselme hakkının tanınması için ÖSYM Başkanlığına iletilmek üzere web üzerinden bir imza kampanyası başlattım. Web üzerinden imza kampanyası bir ilk olacak. İmza kampanyasını önemseyeceğinizi ve çevrenize duyuracağınızı ümit ediyorum. Kampanya sonucunda oluşan imza kampanyası katılım listesini yine web üzerinden ÖSYM Başkanlığına iletmeyi planladım. Gerekli katılım sağlanırsa, amaçlanan hakkın tanınmasında sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Bu hak, çok sayıda öğrencinin mutlu olmasını ve daha çok sevdiği bir bölümde okumasını sağlayacaktır.

İmza kampanyası Aralık ayı sonuna kadar sürecektir. Yasal ve hukuki açıdan tereddüt edilecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını belirtmek istiyorum. İmza kampanyasına herkes güvenle katılabilir. Herhangi bir sınırlama yoktur.

Çağrım, gençleri önemseyen herkesedir: İmza kampanyasına katılın, başkasının da katılımını sağlayın.

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi için gençlerimizi yeni bir sınav sistemi beklemektedir. Üniversite adayları biçim ve içerik açısından daha önceki sınavdan farklı sınavlara girecek. Gençlerimiz; 11 Nisan'da gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) ardından, üniversiteye giriş sınavının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) katılacak.
19 Haziran'da sabah Matematik-Geometri, öğleden sonra Yabancı Dil, 20 Haziran'da Sosyal Bilimler, 26 Haziran'da Edebiyat-Coğrafya ve 27 Haziran'da ise Fen Bilimleri sınavları yapılacak.Öğrenciler, Lisans
Yerleştirme Sınavlarından alanlarına uygun olanlarına girecek. Birinci sınavda sağlanan başarı, belirli bir oranla ikinci aşama sınavların başarısını etkileyecek.
Bu durum binlerce öğrenci ve ailesini yakından ilgilendirmektedir.Binlerce gencimizi ilgilendiren bir başka konu da tercihler konusudur. Tercihlerin tüm öğrenciler tarafından sağlıklı yapıldığı söylenemez. Bu önemli bir sorun olarak gençleri tedirgin etmektedir.
Yüzlerce hatta binlerce genç, özgür iradeleriyle değil ailelerinin baskısıyla tercihlerini belirliyor. Yanlış ya da eksik bilgilerle istemedikleri bölümlere yerleşebiliyorlar. Bu şekilde üniversiteye yerleşen gençlerimiz kısa sürede mutsuz oluyor ve başka arayışlara yöneliyor.
Bu konuda gençlerimize yardımcı olunabileceğini düşünüyorum ve ÖSYM’ye çağrıda bulunuyorum: Gençlerimize tercihlerinde kolaylık sağlayın. Sözgelimi, yerleşen öğrencilere “Tercihlerinde Yükselme Hakkı” tanıyın. Bilindiği gibi tercihte yükselme hakkı, ortaöğretim kurumlarına geçiş sisteminde öğrencilere uygulanmaktadır. Benzeri bir uygulama yükseköğretime geçiş sisteminde de uygulanabilir. Bu uygulamayla, yüzlerce gencimizin mutlu olacağı, ilgi alanları ve becerilerine uygun bölümlere yerleşebilecekleri gerçeği dikkate alınmalıdır.
Bir eğitimci olarak önerimin ÖSYM yetkilileri tarafından önemseneceğini ve gençlerimizin bu konuya sahip çıkacaklarını düşünüyorum.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY