Son Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı LGS sınav sonuçlarını açıklandı. Öğrenciler sınav sonuçlarını BURADAN öğrenebilecek. MEB, LGS yerleştirme sürecine ilişkin Tercih Süreci Veli Kılavuzu’nu da yayımladı. Tercih ve Yerleştirme ile ilgili ayrıntılı bilgiler kılavuzda yer almaktadır. Ayrıca tercih ve yerleştirme işlemleri için öğrenciler Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’ndan yararlanabilir.

LGS 2025 TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILABİLECEK?

Millî Eğitim Bakanlığınca, “2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” yayımlandı. Buna göre Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci, 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak, yerleştirme sonuçları ise 4 Ağustos 2025 Pazartesi günü açıklanacak.

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA YERLEŞTİRME ÜÇ TÜRLÜ YAPILACAK

Ortaöğretim Kurumlarına yerleştirme üç şekilde yapılacaktır:

  1. Yerel Yerleştirme
  2. Merkezî Yerleştirme
  3. Pansiyonlu Okullara Yerleştirme

Yerel Yerleştirme: Yerel yerleştirme tercihlerinde sırasıyla öğrencilerin ikametgâh adresi, OBP ve devam-devamsızlık kriterleri dikkate alınır. Belirtilen kriterlerin eşit olması durumunda öğrencilerin sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme işlemi yapılır.

Tercih süreci başlamadan önce çocuğun ikametgâh adresinin güncelliği e-Devlet üzerinden kontrol edilmelidir.

Yerel yerleştirme ekranında;

 Yeşil Renk: “Kayıt Alanında” öğrencinin ikametgâh adresinin kapsadığı okulları belirtir.

Mavi Renk: Öğrencinin ikametgâh adresine göre “Komşu Kayıt Alanında” yer alan okulları belirtir.

Kırmızı Renk: Öğrencinin, kayıt ve komşu kayıt alanının dışında kalan tercih edebileceği “Diğer” okulları belirtir.

Öğrenciler yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu kendi “Kayıt Alanından” seçmek şartıyla, en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilirler.

Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçebilirler.

Merkezî Yerleştirme: Merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler de öncelikle yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercih ekranından en az bir okul tercih etmelidirler.

Bir öğrenci, merkezî yerleştirmeyle öğrenci alan okullardan en fazla 10 (on) okul tercih edebilir. Merkezî yerleştirmede sadece öğrencinin ikamet ettiği ildeki okullardan değil, Türkiye genelindeki tüm okullardan tercih yapılabilmektedir.

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına öğrencilerin puan üstünlüğüne (yüzdelik dilimine) göre tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılır.

Yüzdelik dilim, öğrencinin LGS başarısının tüm öğrenciler arasındaki sırasını gösterir. Örneğin öğrencinin %10’luk dilimde olması, tüm öğrencilerin %90’nından daha başarılı olduğu anlamına gelir.

Tercih kılavuzunda belirtilen taban yüzdelik dilimlerine dikkat ederek tercih yapmak, öğrencinin tercih yaptığı liselere yerleşme şansını artırır.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; OBP üstünlüğüne, burada da eşitliğin devam etmesi durumunda sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki YBP üstünlüğüne, bunlarda da eşitliğin bozulmaması durumunda 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yerleştirme yapılır.

Pansiyonlu Okullara Yerleştirme: Pansiyonlu okulları tercih eden öğrencilerden yerel yerleştirme veya merkezî yerleştirme kapsamında herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler pansiyonlu okullara yerleşebilirler. Bu alandan tercih yapmak zorunlu değildir. Pansiyonlu okullar yalnızca ‘‘Diğer Kayıt Alanı’’ndaki pansiyonlu okullar ekranında açılacaktır.

 Ayrıntılı bilgi için Tercih Süreci Veli Kılavuzu ve Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nu inceleyebilirsiniz.

comment

YORUM YAPIN

1000 karakter kaldı.


MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY