BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

14 Mart Dünya Pi Günü dünyanın dört bir yanında her yıl kutlanıyor. Yaklaşık değeri 3,14 olan pi...

Son Haberler

15 Nisan 2013 tarihi Leonhard Euler’ın 360’ıncı doğum günüdür. Ünlü matematikçi ve fizikçi olan 1707 yılında İsviçre’nin Basel kentinde doğmuş 1783 yılında Rusya’da ölmüştür. Leonhard Euler çok önemli bilimsel çalışmalara imza atmıştır.

LEONHARD EULER KİMDİR?

Leonhard Euler 1707 – 1783 yılları arasında yaşamış İsviçreli ünlü bir matematikçi ve fizikçidir. İsviçre’nin Basel kentinde Petersburg (Leningrad - Rusya)'da ölmüştür. Matematik, astronomi ve fizik alanlarında geniş çalışmalar yapmıştır.

Euler, ilk matematik derslerini babasından almış, Basel Üniversitesi'nde okumuş, matematik dışında ilahiyat, tıp ve doğu dilleri de çalışmıştır.

Üniversitede profesör olan Johann Bernoulli ile oğullarının Petersburg akademisinin kuruluşunda I. Ekaterina tarafından görevlendirilmesi üzerine Euler de Petersburg'a gitmiş (1727) ve orada 1730'da fizik profesörlüğüne tayin edilmiştir. 1733'te yüksek matematik profesörlüğüne geçen Euler, 1714'te Büyük Friedrich'in çağrısı üzerine Berlin Bilimler Akademisi'ne girmiş ve 1744'de bu akademinin matematik bölümü müdürlüğüne getirilmiştir.

1735'de sağ gözünü kaybeden Euler 1766 yılında görme yeteneğini hemen tamamen kaybetmiştir. Bununla birlikte, görme kaybını fotografik hafızası ile dengelemiş; bilimsel çalışmaları rahatsızlığından etkilenmemiştir.

Logaritmayı bulan matematikçi. 800'den fazla makalesi bulunmaktadır. Sayı teorisi, grafik teorisi, uygulamalı matematik, fonksiyonlar ve günümüzde kullanılan diğer bir çok konunun kaşifidir.

Matematikçiler ve fizikçiler bir keşif yapan ya da teorem geliştiren meslektaşları ile "Euler' den sonra onu keşfeden ilk kişi" şeklinde şakalaşırlar. Euler temel analiz, grafik teorisi ve şu anda inşaat, makine, elektrik ve havacılık mühendislerine temel teşkil eden matematiğin fiziksel uygulamalarının birçoğunun kurucusu olmuştur.

Matematikte kullanılan ve yaklaşık  değeri 2.71828 olan e sayısı (Euler Sabiti) onun adını taşımaktadır. Ayrıca pi sayısının da isim babasıdır. 18 Eylül 1783'te yeni keşfedilen Uranüs'ün yörüngesi üzerinde fikir alışverişinde bulunurken beyin kanaması geçirmiş ve saatler içinde yaşamını kaybetmiştir.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY