BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sevgili üniversite adayları “ÖSYM'YE ÇAĞRI: GENÇLERE TERCİHTE YÜKSELME HAKKI” yazısında...

Üniversiteye giriş sistemi bu yıldan geçerli olmak üzere değiştirildi. Bu yıl, üniversite eğitimi...

Üniversitelere 2 bin araştırma görevlisi alınacak. Araştırma görevlisi alımı için başvurular 6...

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 19-20 Haziran ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde beş oturumda...

Son Haberler

YÖK Genel Kurulu, TBMM'de “Torba Yasa”ya eklenen geçici madde ile bu yıl geçerli olmasına karar verilen Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) uygulamasının reddine karar verdi. YÖK, 2012-ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarılarının dikkate alınacağını bildirdi.

13 Temmuz 2012 tarihinde yapılan YÖK Genel Kurulu’nda bazı konuların yanı sıra AOBP uygulaması da ele alındı.  Toplantıda;  LYS'ye yaklaşık üç hafta kala uygulanmasına son verilen, sınava birkaç gün kala ise TBMM’den geçen “Torba Yasa”ya eklenen geçici madde ile bu yıl uygulanmasına karar verilen AOBP'nin uygulanmamasına karar verildi.

YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararın gerekçesiyle ilgili şu açıklama yapıldı:

"6353 sayılı Kanunla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na eklenen Geçici madde 62'ye göre, 'Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki ilk yükseköğretime giriş ve yerleştirme işlemlerine münhasır olmak üzere, bu Kanunun 45'inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (f) bentleri uyarınca adayların merkezi sınavlardan almış olduğu puanlara ilave edilecek ortaöğretim başarı puanları Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenmiş usul ve esaslara göre hesaplanır.

Yükseköğretim Kurulu'nca 2547 sayılı Kanunun 45'inci maddesi uyarınca bu konuya ilişkin usul ve esaslar en son 17 Mayıs 2012 tarihli ve 2012.11.623 sayılı karar ile aşağıdaki şekilde belirlenmiş ve ÖSYM, 2012-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nda yer almıştır.

Buna göre; 2012 ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacaktır. Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacaktır. Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde 12'si (0,12) merkezi sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır."

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY