BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Klimaların gerektiği gibi kullanılmaması hastalıkları da beraberinde getiriyor. Sıcak havanın...

Kalbi besleyen, koroner arterler adı verilen üç damardan birinin veya dallarının tıkanmasına ve...

Bilim adamları Viyana'da düzenlenen Uluslararası AIDS Konferansı çerçevesinde, kadınlarda düzenli...

Türkiye'nin de yeraldığı 190'ın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)...

Sağlıklı Yaşam

Kalıtsal olarak kör olan bir kişi, gözlerine takılan çipler sayesinde, bir levha üzerine yazılı harfleri seçebildi ve saati görebildi. Finlandiyalı 46 yaşındaki Miikka Terho'nun retinasının arkasına yerleştirilen bir çip, hastanın kısmen görmesini sağladı. Almanya'da başka hastalarda yapılan denemelerden de olumlu sonuçlar alındı.

Çip, hastanın ek bir kamera yardımı olmadan gözleriyle nesneleri seçebilmesine olanak sağlıyor. Retinanın arkasına yerleştirilen çip göze giren ışığı elektriksel iletilere dönüştürerek gözün arkasındaki optik sinir hücrelerine aktarıyor.

Bu bilimsel çalışmanın ayrıntıları, “Proceedings of the Royal Society B” adlı dergide yayımlandı. Araştırmayı yürüten ekibin başında Tuebingen Üniversitesi'nden Profesör Eberhart Zrenner bulunmaktadır. Profesör Eberhart Zrenner'in verdiği bilgiye göre, körlük dereceleri çok ileri olan bazı hastalar yerleştirilen çipin bir etkisini görmezken, hastaların çoğu nesneleri seçebildi.

En başarılı sonuçlar, çipin, retinalarının daha gerisine yerleştirildiği üç hastada elde edildi. Finlandiyalı Miikka Terho adlı hasta, bir masanın üzerinde bulunan çatal bıçak takımını ve bir kupa fincanı ayırt edebildi. Saatin kaç olduğunu da görebilen Terho, gri rengin yedi farklı tonunu da ayırt edebildi.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY