Sağlık Bakanlığı, saç dökülmesine karşı kullanılan Rogan Topikal adlı losyon ilacın bazı serilerinin geri çekilmesine karar verdi. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilacı kullanmakta olan hastaların panik yapmasına gerek olmadığı belirtildi. Açıklamada toplatma kararı verilen ilaçla ilgili şu bilgilere yer verilmiştir:

"Rogan Topikal Losyon %2,20 mg/ml" adlı müstahzarın 4301901 (SKT:04.2011) seri numaralısının ve "Rogan Topikal Losyon %5,50 mg/ml" adlı müstahzarın 4300901 (SKT:04.2011) seri numaralısının yapılan inceleme ve analizleri sonucunda uygun bulunmamıştır.

Büyük tansiyonun 14 veya küçük tansiyonun 9 ve üzerinde olması (140/90 mmHg) yüksek tansiyon demektir. Hipertansiyon; beyin kanaması, felç, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi hastalıklara neden olabilir. 20 yaşın üzerindekilerde kan kolesterol düzeylerinin 200 mg/dl’nin, kan LDL kolesterol düzeylerinin ise 130 mg/dl’nin altında olması ve HDL kolesterol düzeylerinin de 40 mg/dl’nin üzerinde olması istenilen değerlerdir. Toplam kolesterol 200 mg/dl’den fazla ya da LDL kolesterol 130 mg/dl’den yüksek ya da HDL kolesterol 40 mg/dl’den düşükse kişide kalp damar hastalıkları riski artar.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), şeker hastalarının kullandığı Avandia, Avandament ve Avaglim adlı ilaçlarının piyasadan çekilmesi tavsiyesinde bulundu. Yapılan incelemelerde Rosiglitazon içeren diyabet ilaçlarının kalp krizi ve inme risklerini artırdığı, bu ilaçların risklerinin, sağladığı yarardan daha fazla olduğu belirlendi.
Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) da Avandia’nın kullanımına ciddi sınırlamalar getirdi, ancak yasak kararı almadı. FDA’dan yapılan açıklamada, yeni incelemelerin, Avandia kullanan hastalarda yüksek oranda kalp krizinin tetiklendiğini ortaya çıkarttığı belirtildi. ABD’de ancak, başka ilaçlarla kan şekerini kontrol altına alamayan hastalara doktor onayıyla Avandia verilebilecek. Avandia'nın Türkiye'deki kullanımı ile ilgili durum Pazartesi günü Sağlık Bakanlığı tarafından netleştirilecek.

Vedat Türkali'nin 27 Mayıs askeri darbesine zemin hazırlayan olayların zemininde filizlenen bir aşk öyküsünü anlattığı 70'lerin kült romanı Bir Gün Tek Başına, oğlu Barış Pirhasan ve torunu Yusuf Pirhasan tarafından sinemaya uyarlanıyor. Bundan 36 yıl önce, 1974'te Milliyet'in düzenlediği roman yarışmasında birincilik ödülü alan Vedat Türkali imzalı efsane roman Bir Gün Tek Başına, direnişçi fikirleri alabildiğine örselenmiş Kenan ve onun tersine devrimci ateşi asla sönmeyen, gözüpek Günsel'in öyküsü. Roman; Kenan'ın karısı Nermin'in, kızı Zeynep'in, devrime gönül vermiş mücadelecilerden 'Baba'nın, içimizi yakan Hasan'ın, 27 Mayıs'ın, o dönemin Türkiye'sinin, Beyazıt Meydanı'ndan çatışanların öyküsü.

Bir Gün Tek Başına beyazperdede karşımıza gelecek. Filmin çekimlerine Mart'ta başlanıyor.Vedat Türkali senarist , oğlu Barış Pirhasan ve torunu, Barış Pirhasan'ın oğlu Yusuf Pirhasan filmin yönetmenliğini paylaşıyor.

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

MERKEZİ SİSTEM SINAVLARI SORULARI

Merkezi sistem sınavları sorularına buradan ulaşabilirsiniz.

ÖSYM sayfasına yönlendirilirsiniz.


ÜNİVERSİTE TAVAN - TABAN PUANLARI

2014 YGS-LYS FAKÜLTELERİN TAVAN ve TABAN PUANLARI

ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY

2011 ÖSYS'DE ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEN İLK 100 ADAY