Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Program, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.
Bunun yanısıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir. Erasmus Programı'ndan yararlanan öğrencilerin sayısı da programın tanınmasına bağlı olarak her yıl artış gösteriyor.
ERASMUS'TAN YARARLANMADA YÜZDE 9,4 ARTIŞ VAR 2008-2009 akademik yılında , bir önceki yıla göre Türkiye'den Erasmus Programı'ndan yararlananların sayısı yüzde 9.4 artarak 6 bin 919'a ulaştı. Ortalama olarak 5–6 ay bir Avrupa ülkesinde eğitim programlarına katılanların % 54'ünü erkekler oluşturdu.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, katılımcılara son eğitim döneminde AB ortalamasının (ayda 252 Avro) üzerine çıkarak aylık 452 Avro hibe verdiği eğitim programına en çok öğrenci Ege Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nden gitti.
Öğrencilerin yanı sıra geçen yıl bin 52 öğretim elemanı da yurt dışındaki üniversitelerde Erasmus Programı'ndan yararlanarak ders verdi.
En fazla öğretim elemanı gönderen ilk beş üniversite, Sakarya Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi oldu.
ERASMUS PROGRAMININ AMACI
Erasmus Programı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmek olarak tanımlanmaktadır. Ülkeler arasında üniversite işbirliğini teşvik etmek, öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlamak, programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunmak programın diğer amaçları arasındadır.
1987 yılından beri yürütülen Erasmus Programı çerçevesinde bugüne kadar 1,5 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi, değişik Avrupa ülkelerinde öğrenim hayatının bir bölümünü geçirmiş, gittiği ülkenin kültürünü ve insanını yakından tanımıştır. Erasmus Programı'nda, 2012 yılında 3 milyon öğrencinin programdan yararlanması hedeflenmektedir.
ERASMUS KİMDİR?
Desiderius Erasmus 1465 - 1536 yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefe adamıdır. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür.
Hayatı boyunca Avrupa'nın değişik ülkelerinde bir gezgin gibi yaşayan Erasmusun en önemli eseri "Deliliğe Övgü" (Moriæ Encomium), günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktadır.
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor