14 Mart Dünya Pi Günü dünyanın dört bir yanında her yıl kutlanıyor. Yaklaşık değeri 3,14 olan pi sayısı, üçüncü ayın on dördü ile ilişkilendirilerek her yıl 14 Mart günü bir çok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Einstein'ın da doğum günü 3/14 olan bugün; Apple Pi pastaları yenilmekte, Happy Pi Day şarkıları söylenmekte, Pi dansları yapılmakta, Pi besteleri çalınmakta, Pi nin basamakları ile kelimeleri eşlenmiş şiirler okunmakta, Pi ödülleri dağıtılmakta, Pi'yi 50 , 100, 1000 basamağına kadar ezberleyenlerin gösterisi sunulmakta, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılmaktadır. Dünya Pi Günü nedeniyle Türkiye'de de bazı üniversitelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Çemberin çevre uzunluğunun çapına bölümüyle elde edilen pi sayısının tarihi M.Ö. 2000 yılına dayanmaktadır. Bu tarihte Babilliler'in, tüm çemberlerin çevresinin çapına bölümünün sabit bir sayıya eşit olduğunu fark ettikleri belirtilmektedir. Bilindiği gibi 1436 yılında ünlü Semerkantlı Türk Matematikçi Giyasüddün Cemşid El Kaşi, ilk defa pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamıştır. Pi'nin sembolü olan ''p'', Yunan alfebesinin 16. harfi olup,bu dildeki çevre kelimesinin (periometron) ilk harfidir.
Pi sayısının tam olarak hesaplanmasına ilişkin araştırmalar, bilgisayarın ortaya çıkışıyla hız kazanmıştır. Son olarak Kasım 2002'de bir araştırma grubu, beş yıl süren program hazırlama aşamasından sonra Tokyo Üniversitesinde süper bilgisayar ile 400 saate aşkın bir sürede 1.24 trilyon basamağa kadar hesaplamıştır.
YORUM YAPIN
Hüküm & Koşullar
Rapor